Sundhedskor

I et sundhedskor mødes mennesker med kronisk sygdom i et fællesskab, hvor der ikke er fokus på sygdommen, men hvor der er plads til den.

Mennesker med kronisk sygdom skal ikke kun leve med at håndtere selve sygdommen, men kan også opleve, at deres muligheder for at indgå i sociale sammenhænge begrænses. Vedvarende hoste, en svag stemme eller træthed er nogen af de symptomer, der kan føre til social usikkerhed og isolation. Sygdommen kan komme til at få fokus og være i centrum, for de fællesskaber man deltager i, for eksempel træningshold, fysioterapi, audiologopæd o.lign.

At synge i et sundhedskor giver et pusterum fra sygdomsfokus, det giver et stærkt fællesskab med sangglæden i centrum. Samtidig er der i koret en forståelse for de udfordringer, den enkelte har,- det giver både plads til at tale med hinanden om andre emner end sygdommen, og det giver tryghed til at tale om det, der er svært.

I nogle sundhedskor deltager de pårørende også i koret. Det giver ægtefæller og familie mulighed for at lave noget sammen, der ikke har sygdommen i fokus. Samtidig kan de pårørende få et netværk, hvor de kan dele deres erfaringer med et liv tæt på en kronisk sygdom.

At synge i sundhedskor giver stemmetræning og fysiske øvelser for hele kroppen, der er tilpasset de særlige behov sygdommen medfører, derfor kaldes mine sundhedskor også for et trænings-sangkor.

Ann var en stor gevinst for vores kor for mennesker med sclerose. Hun havde sat sig grundigt ind i de udfordringer, der særligt kendetegner patientgruppen, og sang-, vejrtræknings- og bevægelsesøvelser var fint tilpasset i form og sværhedsgrad. Sangglæden var det bærende – kombineret med relevant fysisk og kognitiv træning. Lasse Skovgaard, afdelingschef, PhD – Forskning og Udvikling for Scleroseforeningen Danmark

Læs reportagen om MS-koret i Rødovre. “Når de andre brøler lige så højt som mig, giver det en enorm frihed”. Julen 2022 

https://www.scleroseforeningen.dk/nyheder/reportage-naar-de-andre-ved-siden-af-broeler-lige-saa-hoejt-som-mig-giver-det-en-enorm?fbclid=IwAR3crtafAi-8MVRiilrPbdHzrgM0bKLb31x4C1sCoqKdzTzWb7mz9uatR3M 

Korleder, Ann Dybdal Eriksen har med stor kompetence og varme stået for udviklingen af konceptet Syng med Parkinson, der er etableret i perioden 2019-20 i samarbejde med Parkinsonforeningens Fynskreds, som et kor målrettet patienter med parkinsons sygdom og deres pårørende.

Parkinsonpatienter oplever – som del af deres sygdom – meget ofte problemer med talen, der over tid bliver svag, utydelig og mumlende. Patienten får tit svært ved at udtrykke sig, da evnen til at kommunikere reduceres som følge heraf. Dette kan betyde reduceret selvværd og oplevelse af isolation.

Det var denne problemstilling vi i Parkinsonforeningen ønskede at arbejde med – og vi var så heldige at Ann Dybdal Eriksen søgte stillingen som vores korleder. Ann besidder en enestående faglig kompetence som korleder og har med sit positive og engagerede væsen været en væsentlig årsag til, at vores kor er blevet så stor en succes. Der er således nu – på landsplan – startet yderligere parkinsonkor, hvor Ann som ”master-korleder” har været med til at uddanne de nye korledere med udgangspunkt i de erfaringer og den viden hun har dannet i forbindelse med projektet Syng med Parkinson. Hun er et dynamisk og meget varmt menneske med humor og selvironi. Hun har en stor sangpædagogisk erfaring og har med udgangspunkt i sin videreuddannelse på Anne Rosing-instituttet opnået stor specialviden, der har været særdeles relevant for korets succes.

Noget af det, der er særligt ved Ann, er hendes evne til at nå den enkelte person i koret, med fokus på hans eller hendes specifikke behov i korprøven, hvilket har betydet at alle, selv nogle af de kordeltagere, der har store fysiske og helbredsmæssige udfordringer som følge af sygdommen, har oplevet succes og trivsel ved at deltage i koret.

Vi stillede – i forbindelse med etableringen af koret – Ann den udfordring, at hun skulle dokumentere processen, således at vi kunne inddrage hendes erfaringer. Vi ønskede dokumenteret, hvad var og hvad var ikke brugbart i den enkelte korprøve og i processen som helhed. Formålet var at udarbejde guidelines for fremtidige korledere, der ønsker at arbejde med parkinsonkor. Dette lykkedes fuldt ud og foreligger nu i form af et lille hæfte.

Jeg kan kun give min meget klare og store anbefaling af Ann Dybdal Eriksen som korleder. Christian Ditlev Reventlow, formand for Parkinsonforeningen, Kreds Fyn

Korprojekt på Fyn går rent ind hos personer med Parkinson

Som deltagere i Odense Parkinsonkor har vi haft fornøjelsen af Anns korledelse. Koret
er landets første af sin art og dets primære formål er at bruge korsang til at styrke
stemmekraft og artikulation hos parkinsonramte og Ann har i samarbejde med
logopæder fra CKV udviklet konkrete øvelser til dette.
Ann har en imponerende og smittende energi og entusiasme og hun har en solid
ballast og baggrund som korleder. Hun kan improvisere og er lydhør overfor
kordeltagerne uden at glemme målet og de grundliggende aktiviteter for det særlige kor.
Vi parkinsonramte sangere kan blive lidt uldne i stemmerne og nogle har aldrig været
de store sangere overhovedet, men Ann har en fortryllende evne til at sætte fingeren
på specifikke punkter i en aktuel præstation og med enkle velvalgte justeringer får
hun koret til at løfte sig.
Hun er imødekommende overfor alle og bidrager til den gode stemning og sammenholdet i koret.
Tak for indsatsen, Ann.
Ninna B. Sørensen og Helge Jensen, pårørende og parkinsonramt

Ann har være vores korleder i KOL-koret i Brøndby siden 2015. Vores KOL-kor er for borgere med KOL eller anden lungesygdom. Ann møder altid med godt humør, og får os til at udføre øvelser, der stimulere vores vejrtrækning. Til trods for, at de fleste døjer med vejrtrækningsbesvær, bliver alle øvelser udført. Mange øvelser er de samme uge efter uge, men en del af vores medlemmer i koret udfører også øvelserne hjemme, fordi de giver mening. Det, at vi synger kendte sange fra Højskolesangbogen kombineret med nye værker, der skal indlæres, er den helt rigtige cocktail. Alle medlemmer i koret er +65. Vi udfordres af nye sange og undertiden mindre danse, eller bevægemønstre til sangenes rytme. De varmeste anbefalinger sendes hermed videre. Torben Pøhler, formand for KOL-koret i Brøndby 

Læs artiklen fra VanløseLiv om Lone, der har KOL og som synger i koret KOLbøtterne i Vanløse.

https://vanloseliv.dk/artikel/lone-fik-angst-og-%C3%A5nden%C3%B8d-af-lungesygdom-det-giver-hende-livsgl%C3%A6den-og-%C3%A5ndedr%C3%A6ttet-tilbage-at-synge-i-kor

KOLbøtterne i Vanløse har et meget fint samarbejde med Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning. KOL Rehabiliteringsindsatsen kommer på besøg hver 3. måned med et af deres hold og får en prøvetime. Mange af dem bliver efterfølgende i koret. 

Britt Deckers Skibild, fysioterapeut fra rehabilitetsindsatsen på Østerbro i København skriver:

“Et stort tak skal lyde her fra Center for KOL……vi er så glade for vores samarbejde. Bh/Britt”

 
Læs her artiklen om SIND-koret i København. Jeg oprettede det sammen med SIND-foreningen i foråret 2023.